Diety niskokaloryczne wzbudzają wiele kontrowersji. Dlaczego? Powód jest prosty – diety te praktycznie wykluczają jedzenie, a w zasadzie jedzenie „normalnych” produktów. W miejsce tradycyjnych posiłków wprowadzanie są tu produkowane w laboratoriach „odżywki” zastępujące zupy oraz koktajle. Mają one dostarczać minimalnej ilości kalorii, za to wszystkich niezbędnych witamin oraz minerałów.
Diety te pozwalają bardzo szybko zmniejszyć wagę i pozbyć się zbędnych kilogramów. Pytanie tylko, na jak długo? Jak podkreślają dietetycy, takie diety mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Przede wszystkim podstawą każdej diety powinno być wypracowanie pozytywnych nawyków żywieniowych, a z tego zadania diety niskokaloryczne nie wywiązują się w najmniejszym stopniu.
Po drugie szybki spadek masy ciała jest jedną z głównych przyczyn występowania efektu jo-jo. Co więcej – diety niskokaloryczne mogą być niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza w sytuacji, gdy są stosowane przez dłuższy czas. Dodatkowo okres głodzenia się może być w przypadku niektórych osób przyczyną poważnych zaburzeń związanych z odżywianiem.