Wiadomo, że wraz z wiekiem zmieniają się nasze przyzwyczajenia żywieniowe. Czym jesteśmy starsi tym nasze zdrowie jest w coraz gorszej kondycji. Obniża się nasza wydolność fizyczna oraz odporność organizmu.Powinniśmy dostarczać więcej cennych witamin, mikro i makroelementów.
W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, produkty mleczne, chude mięsa, przetwory mięsne, warzywa oraz owoce.
Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło witaminy D. Ludzie starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D może być w niedoborze. Braki można uzupełniać żywnością w postaci tłustych ryby: śledź, makrela, tuńczyk; mleka o zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tranu.
Powinno się unikać potraw ciężko strawnych, które mogą długo zalegaćw żołądku. Dlatego odradzam smażenie na rzecz gotowania, duszenia lub pieczenia w folii.
Aby pobudzić apetyt można urozmaicać potrawy kolorowymi dodatkami z warzyw i owoców.
Wato ograniczyć cukier oraz słodycze ze względu na występującą u większości osób starszych obniżoną tolerancję glukozy.
Kobiety po 60. roku życia powinny zwiększać dzienne spożycie wapnia do 1100 mg.
Witaminy:
W starszym wieku również powinno się pamiętać o witaminach C, E i beta-karotenie. Witaminy te są antyoksydacyjne. Ich niedobory mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu i zwiększać podatność na takie choroby jak nowotwory i miażdżyca.
Witamina E ponadto zapobiega zmianom zwyrodnieniowym.
Witaminę C i beta-karoten możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E w olejach roślinnych i margarynach.
Spośród składników mineralnych zwracajmy uwagę na odpowiednią ilość magnezu, potasu i żelaza, których niedobory często występują w starszym wieku.