Nadwrażliwość zębów to coraz częściej spotykana dolegliwość. Objawia się silną reakcją – najczęściej bólem przy kontakcie z zimnymi lub ciepłymi oraz kwaśnymi posiłkami. Dolegliwość jest bardzo uciążliwa i daje o sobie znać głownie latem, kiedy spożywa się dużo zimnych produktów – lodów, napojów i deserów. Po odstawieniu chłodnego i odczekaniu kilku chwil ból znika. Wiele osób próbuje samemu rozwiązać problem, unikając wywołujących ból produktów albo używając polecanych przez aptekarzy wzmacniających past do zębów, płukanek i innych specyfików. Choć uśmierzają one ból to nie rozwiązują problemu, którym jest osłabienie szkliwa. Gdy zewnętrzna warstwa zęba jest słaba, różne bodźce docierają do głębszych, unerwionych warstw i tym samym powodują ból.
Rozwiązaniem problemu jest krótki i prosty zabieg wykonywany przez większość dentystów – mineralizacja szkliwa. Efekty odczuwalne są już po wyjściu z gabinetu. Nawet nie będąc w miejscu zamieszkania, nie warto czekać. Lepiej wyszukać w internecie dobrego dentystę, który wykonuje mineralizację szkliwa. Po wykonanym zabiegu warto też zmienić swoje nawyki.
To właśnie najprawdopodobniej one doprowadziły do problemu. Po pierwsze trzeba unikać zgrzytania zębów. Jeżeli jest ono powodowane przez wadę zgryzu, wystarczy jedynie odpowiedni aparat. Jeżeli zgrzytanie spowodowane jest stresem, trzeba będzie wyeliminować jego źródło i wykazać się silną wolą. Drugą sprawą, na którą warto będzie zwrócić uwagę jest szczotkowanie zębów. Jeżeli jest ono zbyt agresywne i intensywne, szkliwo bez wątpienia zostaje uszkodzone.
Dodatkowo przy zbyt energicznym szczotkowaniu na obrażenia narażone są dziąsła. Może wtedy wystąpić krwawienie, ucieczka dziąseł i odsłonięcie kolejnych wrażliwych części zęba. Również niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą okazać się przyczyną nadwrażliwości zębów. Jeżeli spożywamy zbyt dużo kwaśnych produktów, na przykład soków i owoców – nasze pH ulega zmianie, a tym samym szkliwo się osłabia. Jeśli dużej ilości kwaśnych produktów towarzyszy jasne pieczywo, makaron, produkty słone i słodkie, to nadwrażliwość zębów jest murowana. W rzadkich przypadkach również cofające się kwasy trawienne mogą być przyczyną wyniszczenia szkliwa.