Zdrowie

Soki owocowe i warzywne

Picie soków jest bardzo przydatnym sposobem oczyszczania i alkalizowania naszego organizmu. Soki są bardzo przydatne szczególnie wtedy kiedy mamy okresowe kłopoty z trawieniem, które uniemożliwiają zjadanie całych owoców lub warzyw.

Soki powinno się wypijać bardzo powoli, niezbyt zimne ani ciepłe. Możemy je łączyć, wykorzystując różne składniki do ich wyrobu.

Współczesny sprzęt kuchenny umożliwia szybkie sporządzenie świeżego soku (taki jest najlepszy), który powinniśmy włączać do naszej diety codziennie. Pamiętać trzeba, ze nic tak nie oczyszcza naszego organizmu jak właśnie świeże soki z owoców i warzyw. Soki ponadto czynią naszą dietę smaczną i lepiej przyswajalną.

sok pomarańczowy

Poniżej znajduje się kilka przykładów leczniczych soków.

Sok z marchwi

Sok ten należy do najbardziej popularnych. Jego zalety to: bogactwo naturalnych witamin, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Poprawia apetyt, trawienie, wzmacnia zęby, podwyższa odporność, dobrze wpływa na trzustkę, wzmacnia system nerwowy, jest bardzo dobrym źródłem energii i siły. Wspaniale wpływa na nasz wzrok, jest też polecany matkom karmiącym.

W zależności od wieku i stanu zdrowia można go pić od 0,25 do 1 litra dziennie.

Sok z pomidorów

Dobrze wpływa na pracę serca, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych a w połączeniu z sokiem z dyni i cytryny jest zalecany osobom odchudzającym się. Można wypić tego soku 2-3 szklanki dziennie. Sok pomidorowy jest zdrowy gdy przygotujemy go ze świeżych pomidorów, gotowany może być dla niektórych osób szkodliwy. Może być na przykład przyczyną kamicy moczowej.

Sok z brzoskwiń

Jest wskazany w zaburzeniach rytmu serca, zaparciach, anemii i chorobach żołądka z obniżoną kwasowością. Można go pić w ilości 1/4 szklanki przed posiłkiem. Przeciwwskazania to nadwaga, alergia i cukrzyca.

Sok z winogron

Zawiera bardzo dużo witamin, mikro- i makroelementów. Działa moczopędnie, wykrztuśnie, przeczyszczająco, bakteriobójczo, napotnie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok należy pić w celach leczniczych 3 razy dziennie. Osoby z cukrzycą, nadwagą, chorobą wrzodową oraz mające skłonności do biegunek nie powinny pić tego soku lub pić w minimalnych ilościach.

Sok z granatów

Ma działanie wzmacniające i reguluje trawienie. Jest biogennym stymulatorem stosowanym w leczeniu trzustki. Zalecany jest w anemii i po operacjach. Można go pić po ˝ szklanki trzy razy dziennie. Należy pamiętać aby zawsze rozcieńczać go wodą, osłoni to śluzówkę żołądka i szkliwo zębów. Picie większych ilości soku może przyczynić się do zaparć.

Sok z grejpfruta

Wpływa na przemianę materii, trawienie, reguluje funkcjonowanie wątroby, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie miażdżycy i przeciwdziała żylakom.

Sok z malin

Sok ten zaleca się w anemii, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobach nerek. Owoce jak i sam sok maja także silne działanie napotne i przeciwgorączkowe, są więc często stosowane przy przeziębieniach i gorączce.

Możliwość komentowania Soki owocowe i warzywne została wyłączona